Przyjaciele:

hpnews.pl
Harry-Potter.net.pl
RPG Wars
Black Wing's Lair - Polski Oficjalny Serwis Fanowski o World of Warcraft
Gra MMORPG Harry Potter - Forum gry mmorpg
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Przesunięty przez: eGo
2007-05-24, 07:13

Instrukcja gry

Autor Wiadomość
eGo 
Administrator
Dyrektor Hogwartu

Wysłany: 2007-05-21, 10:48   Instrukcja gry

Harry Potter: The Wizards Chronicles
Instrukcja obsługi

1. Początek
W tym temacie macie instrukcję, która przeprowadzi Was przez proces rejestracji, pobierania programu i dołączania do gry. Możecie się także nauczyć robić macro, czyli skróty klawiszowe :} (bardzo przydatne w HP:TWC, gdyż komend jest od groma).

2. Dołączanie
Aby dołączyć do serwera, należy odpalić Byonda, wejść do File > New Location (na górze w zakładkach) i wpisać: 83.12.182.210:55253. Za pierwszym dołączaniem trzeba nieco czekać, bo gra pobiera się z serwera na komputer (a trochę zajmuje), ale później logowania będą przebiegały natychmiastowo :)

2.1. Bug z małym ekranem
Niektórym gra uruchamia się z bardzo małym ekranem, co można łatwo naprawić. Wchodzimy w Layout > Icon Type (na górze w zakładkach) i ustawiamy opcję Big.
Taki błąd ma miejsce, gdy mamy rozdzielczość ekranu mniejszą, niż 1024x768

3. Pierwsze kroki
Kiedy stajemy już pośrodku wielkiej sali, gotowi do działania, jest jeszcze jedna rzecz, którą trzeba zrobić: odwiedzić ulicę Pokątną! W tym celu wychodzimy ze szkoły i kierujemy się w dół. Na rozwidleniu (Screen) skręcamy w prawo i cały czas idziemy w tym kierunku. Jeżeli wszystko poszło dobrze, powinniście trafić do lasu kryjącego Azkaban - więzienie dla największych magicznych zbirów. (Screen). Należy tu uważać na Dementorów, gdyż są to potężne istoty i nawet dobry gracz może mieć z nimi problemy. W tym wypadku trzeba albo zdać się na refleks, i przebiec omijając strażników Azkabanu, albo poprosić kogoś silniejszego o eskortowanie ^^
Idziemy ciągle po ścieżce, na skrzyżowaniu (Screen) nie skręcamy, nadal idąc w prawo.

3.1 Ulica pokątna
Widzimy fontannę na środku pomieszczenia, portale cofające do lasu i dwa posągi stojące przy ścianie. Wchodzimy między nie i nachodzimy na ścianę. System prosi nas o hasło. (Screen). Ścian z hasłami pod rząd jest 6, a hasła, od dołu zaczynając, to: 1, 6, 3, 5, 2, 4.

Pierwsze drzwi na lewo to bar Toma, znanego z książęk pani Rowling. Można tam napić się czegoś mocniejszego i posiedzieć z przyjaciółmi.
Drzwi po prawej stronie to sklep Olivandera, u którego możemy sprawić sobie nowiuteńką różdżkę ;)
Na środku korytarza są kolejne drzwi, po prawej stronie. To biblioteka.
Na samym końcu są wrota prowadzące do banku Gringotta. To tam trzeba kierować się na początku wizyty na ulicy Pokątnej, gdyż bez pieniędzy i tak nie kupimy różdżki i innych rzeczy.

3.2 Interakcja z otoczeniem
Wytłumaczę to na prostym przykładzie. Jesteśmy w banku i chcemy wypłacić pieniądze. Podchodzimy więc do bankiera i klikamy na nim prawy przycisk myszy, poczym z dostępnych opcji wybieramy BANK (Screen). Teraz mamy do wyboru Deposit (wypłatę pieniędzy z konta) i Withdraw (wpłatę na konto).

To samo tyczy się wszystich innych rzeczy, na które możemy oddziałowywać. Np. w sklepie, podchodząc do sprzedawcy, zamiast BANK wybierzemy SHOP, a kiedy będziemy chcieli coś podnieść (wcześniej stając na tym), to wybierzemy TAKE.

3.3 Komendy
Komendy to jeden z najważniejszych elementów gry. Dzięki nim możemy przeczytać najnowsze wydanie proroka codziennego, poznać hasło do swojego dormitorium, czy, co najważniejsze, CZAROWAĆ :) Tabelka z komendami znajduje się w dwóch różnych miejscach, w zależności od rozdzielczości ekranu. W okolicach 800x600 komendy znajdziemy w zakładce INFO, o tutaj: Screen. Powyżej 1024x768 mamy je pod ekranem, czyli tu: Screen.

STATS
Name: Nasze imię.
Year: Rok zaawansowania ucznia. Dla przykładu: uczeń, który dopiero co zaczął edukację, jest na roku pierwszym.
Gold: Ilość posiadanego złota.
Level: Poziom zaawansowania gracza ^^
HP: HealthPoints, czyli punkty życia.
MP: ManaPoints, czyli punkty many (potrzebne do używania czarów).
House: Dom do którego przynależymy (Gryfindor, Ravenclaw, Hufflepuff, Slytherin)
EXP: Punkty doświadczenia. Dla przykładu, jeżeli mamy 5/10 i zyskamy 5exp, awansujemy na kolejny Level.

ITEMS
Nasz ekwipunek. Na każdy przedmiot w plecaku możemy oddziałowywać za pomocą prawego przycisku myszy (opisane w pkt. 3.2). Np. kiedy chcemy chwycić w dłoń różdżkę, klikamy na nią prawym przyciskiem myszy i wybieramy opcję Draw wand. Jeżeli chcemy ją schować, używamy Withdraw wand.

COMMANDS
AFK: Away from Keybord. Jeżeli chcemy odejść od komputera i zostawić grę włączoną, aktywujemy tą opcję (coś w stylu ZW na GG ^^).
Block PM: Zablokowanie prywatnych wiadomości. Dzięki temu żadna PW do nas nie dojdzie.
Change Name: Możliwość zmiany imienia. Aby to zrobić, wymagana jest odpowiednia ilość NameChangeTokens, które można otrzymać od GMa lub Administratora.
Class Shedule: Klikając na to włączamy w zakładce Browser spis nauczycieli.
Daily Prophet: Prorok codzienny!
Draw Wand: Drugi sposób na wzięcie różdżki do rąk.
Drop: Upuszczenie wybranego przedmiotu na podłogę.
Emote: Wyrażanie emocji. Kiedy w okienku Emote wpiszemy "dyszy ciężko", zakładając, że mamy na imię Marian, to w oknie chatu wyświetli się wiadomość "Marian dyszy ciężko".
End Questionius: Opuszczenie dłoni w dół (wyłączenie opcji zgłaszania się na lekcji, o której później).
Fix Black Screen: Jeżeli coś się popsuło i jedyna rzecz, jaką widzimy to czarność, wtedy należy kliknąć tą opcję i wszystko się naprawi :)
Fix Icon/Fix Overlays: W przypadku, kiedy wygląd naszej postaci się psuje, używamy tej komendy do naprawienia tego błędu.
GMHelp: Utknąłeś? Znalazłeś buga. Tą opcją wezwiesz GMa do siebie.
XXX Common Room Password: (gdzie XXX tam nazwa domu do którego przynależymy). Wyświetla aktualne hasło do swojego dormitorium.
House Point Scores: Wyświetla punktację poszczególnych domów.
Meditate: Przywraca wszystkie punkty MP.
Newcomers Spell: Jeżeli dopiero co dołączyłeś i nie masz jeszcze żadnych zaklęć, kliknij to a dostaniesz kilka czarów na dobry początek ^^
OOC: OutOfCharacter, czyli taki chatowy HydePark, widoczny dla każdego gracza.
PM: Prywatna wiadomość.
Questionius: Jest to alternatywna wersja mugolskiego podnoszenia ręki na lekcji ^^
Rest: Przywraca punkty HP
Save: Dobrze by było, gdybyście mieli w nawyku savować grę co jakiś czas, gdyż reklamacji "utraty czarów, bo nie zapisałem gry" nie przyjmujemy ^^
Threaten With Wand: Wycelowanie w kogoś różdżką.
Unblock PM: Odblokowanie przyjmowania prywatnych wiadomości.
Who: Lista osób aktualnie grających na serwerze.
Withdraw Wand: Schowanie różdżki do plecaka.

SPELLS
Lista czarów, których się nauczyliśmy ^^ Aby użyć, wystarczy kliknąć na wybrane zaklęcie. W niektórych trzeba też wybrać cel.

3.4 Nauka
Nauka to ważny element gry. Na sam początek, bez wielu zaklęć, należy czytać książki (które są porozrzucane po całym Hogwarcie). Każda z nich wymaga danego poziomu zaawansowania, ale w zależności od tego, daje też różne ilości EXP. Aby czytać książkę podchodzimy do którejś i w zakładce Commands odnajdujemy komendę Read book. Kiedy już trafimy na lekcję i poznamy kilka ofensywnych czarów, dobrze jest wyruszyć do zakazanego lasu, lub w inne miejsce i pozabijać potwory. W ten sposób zyskujemy nie dość, że EXP, to jeszcze złoto.

wisiu 

Wysłany: 2007-07-26, 10:21   

ja nie mam new location to znaczy ze mam zla wersje czy co

wisiu 

Wysłany: 2007-07-26, 10:22   

sry ale jestem noobem i bede grac w to pierwszy raz

eGo 
Administrator
Dyrektor Hogwartu

Wysłany: 2007-07-26, 10:29   

To w takim razie uzyj "Open Location" ;)

wisiu 

Wysłany: 2007-07-26, 12:07   

oki juz rozwiazalem problem

Harry_Potter

Wysłany: 2007-07-26, 13:03   

egoo gdzie jest ten new lociation?

wisiu 

Wysłany: 2007-07-26, 13:46   

musisz se konto zalozyc za pulpicie maz taki skro i kliknij i tam jak zalozysz to bedzie . mam tez problem jak wlanczam i typek staje na drodze i widze ladnie wszystko i zaraz potem robi sie czarny ekran

eGo 
Administrator
Dyrektor Hogwartu

Wysłany: 2007-07-26, 16:17   

CZYTAĆ INSTRUKCJE!!

wisiu 

Wysłany: 2007-07-26, 17:26   

dzieki az pomoc przeczytalem i wiem dzieki dzieki i jeszcze raz edzzieki

Gavey

Wysłany: 2007-07-28, 13:43   

Jak chce iść na pokątną, dochodze do ściany, wpisuje hasło
1: otwiera się i idę,
6:otwiera się pode mną:
3(i każde inne):Authorization code... (na czerwono).

Wie ktoś o co chodzi?

AstereQ

Wysłany: 2007-07-30, 21:25   

Przydal by sie jakis poradnik dla "zoltodziobow" ... ja sam zaczalem dopiero grac poszlem na pokatna o np. Olivander mi rozdzki nie chce sprzedac a ja nie wiem co mam zrobic :(

Napisz cos co sie powinno robic na poczatku bo ja np. nie mam pojecia...

{GM}Saligia 

Wysłany: 2007-07-30, 21:38   

A pieniądze masz?

eGo 
Administrator
Dyrektor Hogwartu

Wysłany: 2007-07-30, 23:15   

Trzeba choć raz zajrzeć w Commands co Common Room Password ;)

AstereQ

Wysłany: 2007-07-31, 12:30   

eGo napisał/a:
Trzeba choć raz zajrzeć w Commands co Common Room Password ;)

Juz to wiem bo jakis gracz mi powiedzial ... i mam dziwny problem bo dostalem do tego gracza 200golda kupilem rozdzke i na bank zapisalem gre a dzis nie moge sie na nia lognac ... klimam na "load" i nic sie nie dzieje ... no to dalem "new" i zrobilem taka sama postac o tym samym nicku.

I znow jest problem bo nie wiem czy moge odzyskac stara postac a jesli odpowiedz bedzie brzmiala nie to moze powiedzie skad wziac kase na nowa rozdzke?

eGo 
Administrator
Dyrektor Hogwartu

Wysłany: 2007-07-31, 12:54   

Cóż, gdybyś nie stworzył nowej postaci to byłaby możliwość przywrócenia starej, ale teraz: przepadła ;)

Odpowiedz do tematu